ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

BMP-1-Γιατί τα BMP-1 που στέλνει η Ελλάδα είναι σημαντικά για το Κίεβο

 ΤΟΜΑ του ελληνικού στρατού / Eurokinissi / Αρχείου

ΤΟΜΑ του ελληνικού στρατού / Eurokinissi / Αρχείου

Με τη σύμφωνη γνώμη των Επιτελείων Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας έγινε η παραχώρηση των ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία αλλά και η παραλαβή νέων γερμανικών τανκς από τη χώρα μας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στο Βερολίνο Παντελή Βαλασόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι η σχετική συνεννόηση είχε γίνει πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς στις Βρυξέλλες.  

Ανάλογη συμφωνία με αυτή που έκανε με την Ελλάδα, η Γερμανία πραγματοποίησε με την Τσεχία  αλλά και με την Πολωνία, ενώ γερμανικά τανκς σαν και αυτά που θα παραλάβει η χώρα μας θα σταλούν από το Βερολίνο απευθείας και στην Ουκρανία για να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας.

Η Ελλάδα με αυτή τη συμφωνία παραχωρεί τεθωρακισμένα οχήματα 50 ετών σοβιετικής κατασκευής και παίρνει ένα σύγχρονο όχημα μάχης, το οποίο μπορεί και να μεταφέρει προσωπικό αλλά και να φέρει αντιαεροπορικά πυρά. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ερώτημα γιατί η ελληνική κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενημερώθηκαν για τη συμφωνία από την ανακοίνωση του Γερμανού Καγκελάριου Σολτς και όχι από την ελληνική κυβέρνηση ή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν χθες πυρ ομαδόν για την αποστολή των τεθωρακισμένων και για τη γνωστοποίηση της συμφωνίας από τον Γερμανό Καγκελάριο.  

Η σημασία της συμφωνίας - Τι περιλαμβάνει 

Όπως έγινε γνωστό χθες, δρομολογήθηκε μεταξύ των Ελλάδας και Γερμανίας  η ανταλλαγή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 του Ελληνικού Στρατού με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής, τύπου Marder, προκειμένου τα ελληνικά τεθωρακισμένα να διατεθούν για τις ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η αυξημένη ζήτηση των Ουκρανών σε άρματα μάχης καταγράφηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ρωσικής εισβολής στη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο και σχετίζεται ασφαλώς με το ανάγλυφό της. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης με έκταση 600.000 τ.χλμ. και σχεδόν στο σύνολό της επίπεδη, καθιστώντας τα τεθωρακισμένα βασικό εργαλείο για την επιτυχή έκβαση των χερσαίων επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η ρωσική εισβολή βασίστηκε σε πολύ μεγάλο μέρος στα άρματα μάχης το πρώτο διάστημα, με αποτέλεσμα η Δύση να εφοδιάζει διαρκώς τον ουκρανικό στρατό με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και αντιαρματικούς Javellin.

Στην ελληνική περίπτωση, τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1είναι ρωσικής κατασκευής του 1966, ενώ η Αθήνα τα προμηθεύτηκε το 1994, από το απόθεμα της Ανατολικής Γερμανίας. Το γεγονός ότι αποτελούν οχήματα μάχης ρωσικής κατασκευής συνιστά το κρισιμότερο στοιχείο για τους Ουκρανούς, καθώς η ρωσική πολεμική τεχνολογία τους είναι γνωστή σε αυτούς οπότε δεν απαιτείται επιπλέον χρόνος για εκπαίδευση, όπως και ιδιαίτερη προσπάθεια εξοικείωσης των χειριστών τους με τις δυνατότητές τους.

Επίσης, αν και είναι βαριά οπλισμένο, το BMP-1 θεωρείται ξεπερασμένο τεχνολογικά ως όχημα μάχης, αν και θεωρητικά είναι και αμφίβιο, ως προς τις τεχνικές του προδιαγραφές.

Από την άλλη πλευρά, στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου τοποθετείται η έναρξη του προγράμματος κατασκευής των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, τύπου Marder, που αναβαθμίστηκε το 1988. Σίγουρα πιο σύγχρονα από το BMP-1, τα τεθωρακισμένα τύπου Marder αποτελούν τα βασικά ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης) του γερμανικού στρατού, μολονότι από φέτος οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τα υπερσύγχρονα Puma. Και στην περίπτωση των γερμανικών τεθωρακισμένων προβλέπεται προστασία του πληρώματος από πυρηνικά και βιολογικά όπλα, ενώ ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους, το οποίο καθιστά την παραχώρησή τους δελεαστική για την Αθήνα, είναι το γεγονός ότι φέρουν αντιαρματικούς πυραύλους MILAN που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στον ελληνικό στρατό, οπότε είναι εύκολη η ενσωμάτωσή τους, για τους χειριστές.

ΠΗΓΗhttps://www.ethnos.gr/Politics/article/210400/giatitabmp1poystelneihelladasthnoykraniaeinaishmantikagiatokieboposeginehsymfoniamethgermania

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.e-synews.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3r... ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8... https://esytrikkaion.blogspot.com/ ΕΣΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ elefsistrikkaion@gmail.com 6994062041,6979002945 2431305153

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια